Őszinte leszek: én sokkal jobban szeretem a modern világot és a modern dolgokat. Nem különösebben tetszenek a népies motívumok, vagy régies bútorok sem. Legalábbis a saját otthonomban el sem tudnám képzelni, hogy ezek bármilyen módon megjelenjenek. És valahogy a népies ruhák sem tetszenek. Tudom, hogy sokan odavannak értük, de én egyáltalán nem. Lehet ennek az az oka, hogy évekig néptáncoltam, és nem szerettem azokat a ruhákat sem: túl nehezek, kényelmetlenek és melegek voltak. De ha elmegyek egy faluba, vagy skanzenbe, akkor teljesen el vagyok ragadtatva mindentől, nagyon furcsa.

Akkor viszont igazán meglepődtem, amikor egyszer egy nagyon régi, de jó állapotú parasztházat láttam napelemmel a tetején. A ház előtt volt egy hölgy, és nem voltam szégyenlős kérdezősködni.

Azt mondta, hogy van egy weboldal a napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html, ahol nagyon sok hasznos információ van fent. A fia ajánlotta neki, mert a napelemek segítségével spórolni tud a számlákon, és nem utolsó sorban, megújuló energiával használhat bármit, ami árammal működik a házban. Ez a hölgynek fontos, mert környezetvédőnek vallja magát.

Azt mondta, hogy először ő is vonakodott, mert hát hogy néz ki egy ilyen régi stílusú házon egy ilyen modern dolog, mint a napelem, de azt mondta, hogy ha már meg kellett válni a nádtetőtől – még korábban -, akkor azt gondolta, hogy így legalább lesz is értelme az egésznek, mert hát ő imádta azt a tetőt.

napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html

Szóval mondta, hogy amiatt is aggódott, hogy nagyon drága lesz, és hogy nem is tudná kifizetni. De ahogy már említettem is, volt ez a honlap napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html, és itt találtak egy olyan lehetőséget, ami nagyon kedvező és jól is hangzik.

Ez a kedvező lehetőség egy 0%-os hitel, ami magánszemélyeknek szól, és segítségével napelemeket lehet kiépíteni a háztetőn. A hitelnek nem csak a kamata, de a THM is 0%-os, úgyhogy azt hiszem, ez valóban egy kihagyhatatlan dolog; ha lenne házam, én is egészen biztosan belevágnék.

Azt is mesélte a hölgy, hogy 20 évre vehető igénybe ez a kölcsön, legfeljebb, de ő csak 10 évre kérte, mert nem akarja olyan sokáig fizetni, és mivel ez így sem jelent neki problémát, logikus volt, hogy nem fogja kimaxolni. Illetve, az is nagyon fontos információ, hogy 10%-nyi önerő mindenképpen szükséges az igényléshez, hiszen ezt a kölcsönt is, mint bármelyik másikat, egy bank adja, és értelemszerűen szükségük van némi biztosítékra.

A hölgy egyébként nagyon kedves és aranyos volt, elég alaposan beavatott a napelemek működésébe: mesélt az inverterekről, a napelem panelekről, és még nagyon sok mindenről.

Azt is elmondta, hogy az említett weboldal nem csak információgyűjtésre szolgál, bár arra is kiváló, hanem egy szolgáltatóhoz, egy céghez tartozik, akik napelemes rendszerekkel foglalkoznak, és árajánlatot is lehet tőlük kérni. Az ő házára is ez a cég helyezte fel a napelemeket.