Mivel már kicsi koromtól fogva néptáncolok, nem meglepő, hogy az életem minden területére kihatott a népi kultúra szeretete. Ezt erősítette az a tény is, hogy a férjemmel is egy folkkocsmában ismerkedtem meg, ahová a barátnőimmel rendszeresen jártunk. Minden álmom teljesült, mikor egy táncos férfit találtam magamnak, mert tudtam, hogy egy olyan valaki lesz a társam, aki megért. Például az öltözködésemben, illetve a lakberendezési tárgyaimon is rendre visszatérnek a népies motívumok. Ebből korábban már több konfliktusom volt a párkapcsolataimban, mert az átlagember számára egyenesen furcsának tűnhet. Szerencsére a férjem is ezt a vonalat követi, így nem volt kérdés számunkra, hogy az esküvő után milyen stílusban építsük meg az első közös otthonunkat. Egy hagyományos parasztház lett modern megoldásokkal. A két stílusirányzat nagyon jól megfért egymás mellett. Felmerült bennünk a kérdés, hogy mi lenne, ha a házikónk energiaellátását is korszerűsítenénk napelemekkel. Igaz, elsőre furcsának tűnhet egy parasztházon a sok napelem, de mint sokszor máskor, mi tudtuk, hogy a végeredmény teljesen jó lesz.

Anyagi támogatás igénybe vételével bele is kezdtünk a napelem projektbe. Előtte persze hosszas kutatómunkát végeztünk, hogy teljesen tisztában legyünk vele, mivel jár ez az egész. Nagyon sokat olvastam magukról az eszközökről, illetve a működésükről. Szinte meglepetésként ért, hogy az egyik legfontosabb elem az inverter napelem esetében. Ugyanis ez az az eszköz, amely a napelemes rendszer által megtermelt energiát olyan formába alakítja át, hogy azt az egyszerű háztartások később fel tudják használni. Az eredeti formában közvetlen nem lenne lehetséges a felhasználása, legfeljebb akkumulátorokra lehetne tölteni. Magyarán az egyenáramot az általunk használt váltóárammá alakítja át.

Azt is olvastam, hogy érdemes tájékozódni, mekkora mértékű árammennyiséget használ fel a saját háztartásunk átlagosan. Ehhez mérten kell invertert választanunk, nehogy túl kicsi legyen a teljesítménye. Illetve a szakértők azt javasolják, hogy vegyünk inkább egy olyat, amelynek nagyobb a teljesítménye, mint amekkorára nekünk szükségünk van. Ugyanis később előfordulhat, hogy bővítésre lesz szükség, ekkor pedig új inverterbe kell beruházni, amely anyagilag senkinek sem túl kedvező. Ezért érdemes nagyobbat venni, ha szeretnénk a jövőre nézve előrelátóak lenni.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen cég gyártotta az adott eszközt, amelyet meg szeretnénk venni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy igyekeznek minél nagyobb összeget lefaragni az inverter esetében, hiszen már így is rengeteget költöttek a napelemes rendszer felszerelésére. Azonban ez sajnos nem jó taktika. Ha silány minőségű invertert veszünk, annak sokkal rövidebb lesz az élettartama, mint egy jobb minőségű társának. Így gyakrabban kell új eszközt venni, és hosszabb távon jóval drágább lesz, mint egy magas minőségű, amiért csak egyszer kell fizetni, de akkor nagyobb összeget.

A férjem teljesen el volt ragadtatva tőle, hogy így kiműveltem magam ebben a témában. Ugyanis korábban semmi ilyenről nem voltam hajlandó se beszélni, se olvasni, mert egyszerűen nem érdekeltek a műszaki dolgok. Viszont úgy látszik, változik a ember, főleg akkor, ha a saját házáról és napelemes rendszeréről van szó!