A hétvégén vidékre kellett utaznunk; a kislányom lépett fel az általános iskolai osztályával egy hagyományőrző napon. Nagyon szép néptáncbemutatót tartottak, rettentő büszke voltam rá. Az iskolában szokott rá a néptáncra, még első osztályos korában csatlakozott a néptáncszakkörhöz és azóta is töretlen lelkesedéssel jár. Örülök neki, hogy nem cikinek tartja a néptáncolást, népdalok éneklését, mint olyan sokan a korosztályában, hanem aktívan részt vesz a hagyományőrzésben. A nagymamája biztosan nagyon büszke lenne rá, ő szerette nagyon a népdalokat.

Még soha nem hallottam a településről, ahova mennünk kellett hétvégén. Sajnos nem tudta megszervezni az osztályfőnök a közös lejutást, így mindenkinek egyénileg kellett megtalálni a települést. Megkérdeztem a férjemet, mégis csak ő vezet majd, hogy merre kell mennünk, de ő sem tudta, hogy jutunk el az úticélhoz. Segítségül hívtuk az internetet és a GPS-t, így máris azonnal megközelíthetővé vált a kis település. Viszonylag messze volt, több, mint két órát kellett autózni, ezért szóba sem jöhetett, hogy fejből, az útvonalat megjegyezve találjunk oda.

Szerencsére a modern technika lehetővé teszi, hogy vezetés közben, az utóban nézzük a GPS-t. Ezzel tisztában voltam eddig, és azt is sejtettem, hogy az autó akkumulátora tölti közben a szerkezetet, ami megóv bennünket az eltévedéstől. De azt például nem tudtam, hogy nem csak a GPS tudja felhasználni az akkumulátort, hanem telefont is lehet róla tölteni, de akár még laptopot is. Amikor ezt elmesélte a férjem útközben, én csak nyugtáztam, hogy nahát, mik vannak, de a lányom érdeklődőbb nálam, ezért arra is rákérdezett, hogy ez hogyan lehetséges.

Sosem volt erősségem a technikai dolgok átlátása, de annyi megmaradt a férjem magyarázatából, hogy inverterrel lehet az akkumulátor áramát (vagyis egészen pontosan a feszültségét) olyanná alakítani, amit az elektromos készülékek is tudnak használni. Így oldható meg, hogy menet közben egyszerre több elektromos készülék töltve legyen. Utána kellett néznem az interneten, hogy is néz ki egy ilyen inverter. Semmi különös, kis ezüst színű dobozka. Itt találtam többféle feszültség átalakítót: https://www.bestmarkt.hu/auto-gps/inverter-c735. A leírását olvasva egyértelmű lett, hogy az autók akkumulátora egyenárammal működik, de az elektromos eszközöknek váltóáramra van szüksége, ezért kell az átalakító. Ezen kívül az inverter az akkumulátor 12 voltját 230 volttá alakítja, így akadálytalanul rá tudjuk csatlakoztatni mindennapi elektronikai eszközeinket.

Nem tudom, menyire az inverter érdeme, de gond nélkül odaértünk a hagyományőrző napra. És mivel útközben még a telefonomat is fel tudtam tölteni, megörökítettem videón a lányom fellépését.