A nagymamám tagja egy népdalkörnek; minden héten összeülnek a közeli idős asszonyok és népdalokat énekelnek, beszélgetnek. Nekem valahogy ez jelenti a hagyományőrzést, mindig elmegyek a karácsonyi és húsvéti „fellépésükre”. A múltkor buszos kirándulást szerveztek Erdélybe és az utazás kapcsán megvitattuk a biztosítások fontosságát. Természetesen első körben az utasbiztosítást vettük górcső alá, de aztán a biztosítás egyéb fajtái felé terelődött a szó.

Egyetértettünk abban, hogy talán a legkevésbé ismert biztosítás fajta a lakásbiztosítás. Nem mindenkinek magától értetődő, hogy köt a lakására vagy házára és nem a magas biztosítási díjak miatt. Manapság már bagatellnek számító összegből lehet korrekt lakásbiztosítást kötni, így ez nem a jól keresők kiváltsága. Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van a lakásbiztosításnak? Természetesen – mint minden biztosítás – anyagi támogatást nyújt káresetek esetén; példának okáért a lakásbiztosítás csőtörés esetén rendkívül hasznos tud lenni. De gondoljunk csak arra, hogy ha eláztat minket a szomszéd vagy betörnek hozzánk. Valóban vannak olyan jelenségek és katasztrófák, amik ellen nem véd a lakásbiztosítás sem, de ezek igencsak ritkák mifelénk és nem mondhatjuk, hogy sűrűn fordulnának elő.

Ha otthonunk biztosítására adjuk a fejünket, rengeteg biztosító kínálatából válogathatunk. Különböző szempontok szerint szűrhetjük őket, például az ügyfelek elégedettsége, az ár-érték arány, a megkötött biztosítások száma, a piaci jelenlét években megadva, és még sorolhatnám napestig. Ha kiválasztottuk a szimpatikus biztosítót, magától értetődően lehetőségünk van felhívni az ügyfélszolgálatot vagy személyesen tudakozódni a biztosító székhelyén, de talán nem kell mondanom, hogy a manapság legelterjedtebb és legkedveltebb információ szerzési mód az interneten való böngészés. Ha már minden kérdésünk megválaszolásra talált, akkor már nincs más hátra, mint megkötni a biztosítást. Ez is történhet személyesen, de gyorsan és egyszerűen akár online is köthetünk bármilyen biztosítást. Ez szerintem leginkább az utasbiztosítások esetében hihetetlen nagy előny, hiszen, ha egészen az utazás előtti estéig elfelejtettük vagy halogattuk a biztosítás megkötését, néhány perc alatt túl is eshetünk rajta. Nem egy nagy ördöngösség, de nagyon jól tud jönni. Én például sokkal nyugodtabban vágok neki egy-egy útnak, ha tudom, hogy bármilyen kisebb vagy nagyobb kellemetlenség esetére biztosítva vagyok. Nem vagyok egy kalandkedvelő, veszélyesen élő típus, így nem merem megkockáztatni, hogy biztosítás nélkül vágjak neki egy utazásnak. És ez igaz az otthonomra is.

Az unokaöcsém, aki most kezdi majd az első osztályt, fültanúja volt a biztosításokról szóló, gyerekszemmel rendkívül unalmasnak tetsző beszélgetésünknek. De nem unta el magát, helyette megpróbálta a saját nyelvére fordítani a biztosításokról szóló rengeteg információt. Nyugtázta például, hogy a biztosító fizet, ha csőtörés van a házban, de nem fizet, ha a tornádó berepít egy tehenet a konyhaablakon. Nem tudom, hogy jutott eszébe ilyen példa. Kérdezett még mókásakat, de sajnos nem emlékszem mindegyikre. Rácsodálkoztam, hogy már ilyen fiatal korban milyen okos és mennyire meg akar érteni mindent. Még a lakás- és egyéb biztosításokról szóló, unalmas maszlagot is.