Juli barátnőm egyik szenvedélye a népzene, meg minden, ami folk. Ő tipikusan az a személy, aki már kicsi kora óta jár néptáncolni, minden dalt betéve tud, disco helyett táncházakba jár, és a színes matyó hímzéses motívumok is mindig megtalálhatóak a ruházatán.

Büszkén vállalja, hogy hagyományőrző. Nem mondom, hogy fanatikus, de amúgy az. De a jó értelemben vett fanatikus. Aki csak ránéz, rögtön megmondja, hogy sugárzik és szívből csinálja, amit csinál, hiszen a hobbija a munkája, az élete. Ugyanis Juli már 5 éve üzemeltet egy kis néptánc iskolát, ahol egészen a pici óvodásoktól kezdve egészen a felnőttekig mindenki megtalálható. Rendszeresen vannak fellépéseik, és közös bálokat is tartanak.

Az évek során az iskola annyira kinőtte magát, és úgy megnövekedett rá az igény, hogy szükségessé vált egy új hely után nézni, ahol minden táncoslábú kényelmesen elfér és akár párhuzamosan több óra is tartható, ha több teremmel rendelkezik az adott építmény.

Így történt az, hogy az eddig meglévő kis táncos kuckót meg kellett hirdetni, hogy eladhassuk. Mivel már nagyon régi barátnők vagyunk így szívesen segítettem neki. Akár a papírok intézésében, akár ha csak egy-egy potenciális vevő körül akart nézni a teremben, és Juli mondjuk nem ért rá.

Nagyjából 1 hónap elteltével, ahogy megtaláltuk az új helyünket és megérkezett a régire is a vevő. Nagy volt az öröm, de gyorsan kellett cselekedni és még hiányzott néhány papír is. Ilyen volt a mi esetünkben az energetikai tanúsítvány is. Beszéltünk az ügyvéddel, mondta, hogy ezen nem kell aggódni, hamar megvan az, csak mindenképp szükséges ahhoz, hogy elkészíthesse az adásvételi szerződést.

Így hát mivel a Google a barátunk, be is írtuk a keresőbe, hogy „energetikai tanúsítvány” és az első linkre, amit kidobott rá is böktünk. Szerencsére nem kellett sokáig keresgélni, mert azonnal meggyőzött minket, hogy ők lesznek a legjobb választás. Felhívtuk a céget, akik nagyon készségesek voltak, minden kérdésünkre válaszoltak és le is egyeztettünk másnapra egy időpontot, hogy felmérjék a terepet.

Mivel országos lefedettséggel rendelkeznek és minden nagyobb város környékén megtalálhatóak, nem volt gond, hogy egy Pécs melletti kis faluban lakunk, nem számoltak fel kiszállási díjat sem. Pontban reggel 9-kor csöngettek is, szerencsére nem igazolódott bennünk az a rossz tapasztalat, hogy a megbeszélt időpontok mindig csak jelképesek, és amúgy van, hogy egy órát is késik a szakember. A gördülékenység érdekében, a kértek alapján már előkészítettük a helyrajzi számot, és az ingatlannal kapcsolatos tervdokumentációkat. Az úr sok minden más mellett ellenőrizte a nyílászárókat és azok tájolását, a lehűlő felületeket, a padló, a födém és a fűtési rendszer állapotát, illetve a melegvízellátó rendszert is.

Gyorsak voltak, precízek és vérbeli profik. Az eredményekhez a mérés után már 12 órával hozzájutottunk, és mivel Julival elkötelezett környezetvédők vagyunk, e-mail-ben kértük (mert náluk ez is opció), hogy ne pazaroljuk feleslegesen a papírokat.

Az adásvétel még azon a héten megtörtént, és Juli már boldogan várja az új helyén a táncolni vágyókat.