A kerületünkben van egy közösségi ház, ahol különböző hagyományőrőz programokat szoktak tartani időről időre. Van népdalkör, amihez énektudástól függetlenül bárki csatlakozhat, van a közösségi háznak hivatalos kórusa, tartanak néptáncórákat már a legkisebbeknek is (ovis kortól felnőttig bárki mehet táncolni). Az ünnepeket pedig úgy ünneplik, ahogy őseink tették sok-sok évvel ezelőtt; karácsonykor pásztorjátékkal, húsvétkor igazi tojásfestéssel és vödrös locsolkodással, az újévet pedig különböző jóslásokkal és áldásokkal, de májusfát is állítanak minden évben a közösségi ház udvarán. Nagyon jónak tartom, hogy egy ilyen ház működik és ekkora népszerűségnek örved, mindig teltházas programok vannak. A hagyományőrzés a kultúra és a fiatalok nevelésének egyik legfontosabb alappillére, ami nélkül az egész nemzet csak úgy sodródna gyökértelenül a történelemben.

Tavasszal azonban volt egy kis fennakadás a közösségi ház életében, bár az átmeneti zárva tartás a korszerűsödéshez és a fejlődéshez kapcsolódott. A közösségi ház felújítása elérkezett a nyílászárók cseréjének szakaszához, ezért néhány napra bezárt a ház. Beszélgettem az ablakcseréről a közösségi ház vezetőjével, aki lelkendezve mesélte, hogy a hagyományos, fa ablakokról áttérnek a sokkal korszerűbb, modern műanyag ablakokra. Ez nekem nem tűnt akkora változásnak, de hamar egyértelművé vált számomra is, hogy miért van ekkora jelentősége a műanyag ablakoknak.

Számos érv szól a műanyag ablakok mellett, de hogy csak néhányat említsek, időtálló darabok, remekül hangszigetelnek, ugyan ez elmondható a hőszigetelő képességükről és nagyon könnyen beépíthetők, ami részben a súlyuknak köszönhető. A többkamrás kialakításnak köszönhetően az ablakok jó hőszigetelők, ezt megérezhetjük télen a fűtésszámlán, de akár nyáron is, amikor a rekkenő hőséget nem engedik be a lakásba az ablakok. Részletesen be is avatott a közösségi ház vezetője a műanyag ablakok gyártási folyamatába, de hogy őszinte legyek, tőlem az ilyesmi nagyon távol áll. Az mindenesetre megmaradt, hogy a műanyag ablak szigetelő gumi nélkül nem ér sokat, ugyanis a rétegek között bent kell tartani a levegőt. Mesélt az úr még a profilok készítéséről és az üvegtáblák méretezéséről is, de nekem ennyi maradt meg a gyártás részleteiből.

Miközben a műanyag ablakok kiváló hőszigetelését hallgattam, felmerült bennem a kérdés, hogy ha tényleg szinte tökéletesen hőszigetelnek, hogyan szellőzik a lakás? Mert ha bent reked a pára, nagyon hamar elindulhat a falak és sarkok penészedése, sajnos tapasztalatból mondom. Ezt orvosolni lehet a mindennapi szellőztetéssel, na de kinek van kedve télen, a farkasordító hidegben fél órán keresztül tárva nyitva hagyni az ablakot, hogy kiszellőzzön a ház? Erre a kérdésemre azonban már a férjemtől kaptam meg a választ ebéd közben. Elmesélte, hogy a műanyag ablakok két módon szellőznek, vagy beépített szellőzővel, vagy pedig mechanikusan, ha elfordítjuk egy kicsit a kilincset. Ekkor még nem nyílik ki az ablak, tehát nem jön be annyi levegő és hideg, de szellőzik a lakás.

Ami még mindenképpen a műanyag ablakok mellett szólt a felújítás során, az az időtállóság volt, ahogy már említettem az előnyöknél. Vitathatatlan tény, hogy egy fa ablak gyönyörű dísze tud lenni a háznak, de csak abban az esetben, ha karban van tartva. Emlékszem, hány olyan házat láttam már, ahol az eredetileg elegáns és természetes hatású fa ablakkeretek kifakultak az állandó napsütéstől és elkezdett lepattogzani róluk a festék vagy a lakkréteg. Lehet védeni a fa felületeket lakkal vagy lazúrral a napsütés és az UV sugárzás ellen, de mint semmi, ez nem tart örökké, úgyhogy újra és újra meg kell ismételni a karbantartási folyamatot a hatásos végeredményért. Ezzel szemben a műanyag ablakok évtizedekig elvannak bármiféle lakkozás vagy festés nélkül. Való igaz, hogy a műanyag ablakok is kifakulnak idővel, hiszen ezeket is ugyanúgy süti a nap, de azért nagyon nem mindegy, hogy ez a kifakulás néhány év vagy néhány tíz év alatt következik be.

Az ablakcserét követően nagyon modern hatású lett a közösségi ház és a kezdeti félelmeim ellenére egyáltalán nem ütöttek el a műanyag ablakok a ház addigi hagyományos megjelenésétől. Úgyhogy mindenképpen jó döntés volt belevágni a nyílászárók cseréjébe.