Lassan már huszonöt éve citerázok. Ez a dolog nálunk családon belüli hagyomány. Bár én már egy nagyvárosban nőttem fel, nem ott, ahonnan mindkét szülőm származik, de gyerekkoromban a szüleim ragaszkodtak hozzá, hogy ezt a dolgot én is vigyem tovább, ezért kerestek nekem gyerekkoromban itt is egy citerakört, ahová járhatok. Nekem mindig nagyon fontos volt a “megmaradás”, a múltból építkező jövőre való gondolás. Így a gyerekeimnek is próbálom továbbadni a hagyományok ápolásának szeretetét. Azt vallom, mindenkinek meg kell találni a maga lehetőségeit erre. Valahogyan úgy a jó, ha mind kivesszük a részünket ebből a dologból. Gondolnunk kell a jövőre is, amit a múlt ápolásával biztosítunk be.

De gondolnunk kell továbbá a természetes környezet védelmére is, amiben élünk! A kettő szerintem egyszerre fontos. Ezért, amikor már én költöztem új helyre a családommal, igyekeztünk naturálisabb környezetbe visszacsöppenni, és a házat, amit vásároltunk is környezetbarát módon újíttattuk fel. Én például minderre a KlimaGlobal nevű céget szemeltem ki, és meleg szívvel ajánlom mindenkinek ugyanezt – már utólagos tapasztalatok alapján. Ők hőszivattyúkat az ország egész területén értékesítenek és telepítenek is, ha jól olvastam, bár mi közel lakunk hozzájuk, Győr-Moson-Sopron megyében. Klímákat például ezen a részén az országnak, nagyon jó határidőkkel vállalnak, a kiszállítást és a beszerelést egyaránt. Úgy tudom, ebből távolabbra csak előbbit biztosítják, de szerelőt a klímához is segítenek találni, ha valaki az ország ellentétes szegletéből keresné fel őket ilyesmivel. A választék miatt viszont beszerezni tényleg tőlük érdemes. De, mint említettem, mi a hőszivattyú-telepítés miatt vettük fel a KlimaGloballal a kapcsolatot, és mindent perfekt módon intéztek, és kiviteleztek. Nagyszerűen működik a fűtés, és a hőszivattyú egy energiahatékony technológia. A megtérülése miatt jó beruházás és környezetbarát! Ez a kulcs! Ezért ajánlom másoknak is.

És ők, a klimaglobal.eu munkatársai még az otthonfelújítási támogatás felvételéről is tájékoztatást adnak. Ez egy 2021-től igénybe vehető kedvezmény, és mi nemrég végeztük a munkálatokkal, úgyhogy pont jól jött. Na de lássuk, mi mindent írnak a KlimaGlobal oldalán, a hőszivattyúról (a leírásaik nagyon alaposak legyen szó bármilyen eszközről, de ha bármi kérdésetek van, mindig szívesen és készségesen válaszolnak): olcsóbb, mint az elektromos fűtés, vagy a gázkazán, nincs szén-monoxid kockázat, nem termel úgy füstöt, vagy kormot, mint a szilárd tüzelőanyagot hasznosító fűtésmódok. Léteznek talajkollektoros, talajszondás, kútvizes, valamint levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúk. Amelyek a legajánlottabbak, a KlimaGlobal szerint, azok a második és a harmadik lehetőség a felsoroltak közül. Modern fűtőrendszerekhez a hőszivattyú többnyire hozzákapcsolható, de ha megkérjük a KlimaGlobal munkatársait, felmérik, hogy régebbi rendszerek is átalakíthatók-e kompatibilissé.

Ha ennél is többet olvasnátok, például arról, hogy mikor milyen helyzetben és helyen érdemesebb fűteni hőszivattyúval, mint “egyszerű” klímaberendezéssel (vagy épp fordítva), látogassatok el a KlimaGlobal oldalon a Blog-szekcióba is! Mindent meg fogtok tudni ezekről a dolgokról.