Én személy szerint nagyon fontosnak tartom a hagyományok őrzését. Sajnos én sosem tanultam néptáncolni, énekelni sem tudok, ezért a népdaléneklés nem játszik nálam, de mindig szívesen nézem meg az ovisok vagy kisiskolások hagyományőrző műsorait. Amióta a saját gyerekeim is járnak néptáncolni iskola után, azóta ez hatványozottan igaz. Olyan aranyosak, ahogy teli torokból énekelnek egy-egy népdalt vagy elszánt, koncentráló arckifejezéssel ropják a táncot. Őszintén remélem, hogy nem lesz olyan korszakuk, amikor cikinek tartják majd az ilyesmit. Hiszen mindig is fontos része egy népnek, hogy a kultúráját továbbadja a fiataloknak, megmutassa, hogy nem gyökértelenül sodródnak a világban, hanem van múltjuk, értékeik, hagyományok, amiket évszázadok óta őriznek az ősök.

Van, amikor haladni kell a technikával és a korral

Az életnek nem minden területén vagyok ilyen „maradi”, van, ahol a korral érdemes haladni meglátásom szerint. A megújuló energiák használata tipikusan egy ilyen terület, ha hajlandók vagyunk egy kis figyelmet fordítani a lehetőségek, alternatív megoldások megismerésére, nagyon megkönnyíthetjük saját dolgunkat. Ezen felül pedig a környezetünkkel, a bolygónkkal is jót teszünk, hiszen az amúgy is jelen lévő, természetes erőforrásokat aknázzuk ki.

Már nem az a helyzet, mint a kezdetekben

Amikor megjelentek a napelemek, volt egy olyan általános vélekedés, hogy napelemes rendszert telepíteni csak a nagyon sok áramot fogyasztó házaknak vagy üzemeknek éri meg, a kis energiaigényű háztartásoknak csak és kizárólag veszteséggel, ráfizetésként végződhet a dolog. Ez természetesen egyáltalán nem igaz, hiszen egy napelem teljesítménye és mérete nem fix, nincs standard napelemes rendszer, amit csak felszerelnek és kész. Minden egyes esetben egyedi a napelemes rendszer, az adott ház, épület vagy üzem áramigényének megfelelően tervezik meg. Ebben az lehet a nehézség, hogy előre kell gondolkodni, milyen fogyasztót tervezünk még beszerelni a házba; példának okáért, ha a napelemes rendszer felszerelése után két évvel felszereltetünk egy légkondicionáló berendezést, akkor ideális esetben a légkondi fogyasztása már bele van kalkulálva a napelem teljesítményébe.

Megéri-e több áramot termelni, mint amennyire szükségünk van?

Gondolhatjuk, hogy megéri sokkal nagyobb teljesítményű napelemet felszereltetni, mint amekkorára valójába szükségünk lenne, de nagyon nehezen lehet csak termelő az emberből. Az áramszolgáltató csak bizonyos papírok és engedélyek ellenében veszi át a felesleges energiát és akkor is csak csökkentett árat fizet érte. Éppen ezért az a legkiválóbb megoldás, ha pontosan annyi áramot biztosít a napelem, amennyire szüksége van a háztartásnak. Ez persze csak elméletben lehet ilyen tökéletes, de mindenképpen a nullához érdemes közelíteni, nem éri meg túltermelésre játszani.

Hogy is kezdődik egy ilyen kaland?

Egy napelemes rendszer igénylése nem teljesen gyerekjáték. Először is sok szempont alapján kell mérlegelni és átgondolt döntést hozni, hogy belevág-e az ember egy ilyen nagy volumenű projektbe, vagy inkább mégsem. Csak hogy egyetlen visszatartó érvet említsek, ott van a napelem ára. Bizony, nem olcsó egy napelemes rendszer, még akkor sem, ha van rá támogatás. Igazából hazánkban vissza nem térítendő támogatás nincs rá, kizárólag kamatmentes kölcsönt lehet igényelni, ami a hosszú futamidő és a 0%-os THM segítségével jelentősen megkönnyíti egy napelem felszerelését. De ezekben az esetekben is biztosítani kell valamennyi önerőt. Egy másik probléma lehet, ha a ház nem alkalmas napelemes rendszer telepítésére. A tetőszerkezetnek el kell bírnia a napelemek súlyát, ezzel mindenképpen számolni kell. Ha még csak épülőben van a ház, ezt könnyen bele lehet kalkulálni, de egy már kész háznál, főleg, ha régi már, okozhat nehézséget a napelem telepítése. Sokakat elrettenthet még a végeláthatatlan papírmunka, bár ebben sok segítséget szoktak biztosítani a napelemes rendszer telepítését végző cégek. Én úgy tudom, hogy a napelemes rendszer telepítése egyetlen napot vesz csak igénybe, igazából a papírmunka miatt húzódik el a folyamat. És persze a sikeres telepítés után ott van még a szolgálgató, akinek hitelesítenie kell a napelemeket, mielőtt rákötik a hálózatra és megindul az áramtermelés.

És ez csak néhány szempont, amit figyelembe kell vennie annak, aki ilyen fába vágja a fejszéjét. De szerintem maximálisan megéri elgondolkozni rajta és lehetőség esetén bele is vágni.