Magam is vacillálok, hogy a spórolás vajon a kultúránk részét képzi-e vagy ez egy teljesen általános dolog és minden kisemberre jellemző valamilyen módon. Hiszen mindenki szeretne a lehető legjobban kijönni abból az egységnyi összegből vagy bevételből, ami a rendelkezésére áll hónapról-hónapra.

Egy egészen zöld módját jelenti a spórolásnak az, ha mindezt valamilyen megújuló energiaforrás segítségével tesszük lehetővé a saját háztartásunkban. Így például napelemes rendszert telepítünk, azzal is rengeteget spórolhatunk, hiszen hosszútávon teljesen megszűnik a villany számla és ha előre gondolkodtunk, akkor több más rezsi összetevőtől is könnyedén búcsút inthetünk.

Azonban ha nem tudunk ekkora ráfordítással belevágni egy teljesen új villamos rendszerbe, netán még a tetőt is ki kéne cserélni, van néhány egyszerű fortély, aminek a betartásával szintén sokat meg lehet fogni az elszaladó költségekből. A sporoljnapelemmel.hu/sporolj-napelemmel-es-energiatudatossaggal olvastam, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlen figyeljünk oda, ha nem akarjuk, hogy kicsússzon a kezünkből a gyeplő és horribilis összegeket kelljen kidobnunk az ablakon az energia számlákra.

Kezdjük a világítással. Hogyha például van egy helyiségünk, ahol szinte folyamatosan kell égni a villanynak, leginkább fel-le kapcsolgatás nélkül, akkor ott érdemes energiatakarékos izzót használni. Azonban mivel ez drágább, ahol nem indokolt ennek az alkalmazása, bőven elég egy LED-es fényforrás beszerelése, amely sokkal jobban bírja a fel-le kapcsolgatást. Ha pedig valahol szeretnénk, hogy érintés nélkül kapcsolódjon a villany, mint például egy mellékhelyiségben, vagy a kertben, akkor oda érdemes mozgásérzékelőket felszerelni, amik alapján működhetnek a lámpák, esetleg a kerti reflektor.

Ha a világítást helyre tettük, jöhet minden más amire érdemes még figyelni. Például a berendezéseink energiaosztály szerinti besorolása. Nyilván egy régebbi, gyengébb besorolású gép rosszabb hatásfokkal fog működni és többet fog fogyasztani, mint egy új, azonban mielőtt az első boltig rohannánk, először érdemes végiggondolni és számszerűsíteni, hogy mi éri meg jobban: megtartani még pár évig a jelenlegit, vagy most rögtön lecserélni.

Egy másik fontos elemet jelent, hogy minden maximális kapacitással működtessünk. Mire gondolhatok? Természetesen a mosó- és mosogatógépekre, hiszen ha ezek is csak félig megpakolva mennek, akkor borzasztóan pazarlunk a vízzel és az energiával egyaránt. De ha már gépek, ne feledkezzünk meg arról se, hogy a hűtőszekrény rácsa ne legyen poros és ne legyen túl közel a falhoz se, mert akkor nem tudja leadni a hőt és folyamatosan hűteni fog.

Ilyen és ehhez hasonló tippeket követve jelentősen meg lehet nyirbálni a házfenntartási költségeket, ezért szerintem mindenképp érdemes arra egy kicsi időt szánni, hogy mindenki végiggondolja a saját környezetében, hogy mik azok a pontok, amiken spórolhatna.