A kislányom néptáncegyüttesének én lettem a hivatalos sofőre, mert a szülők közül egyedül nekem van jogosítványom buszra. Amikor vidéki fellépésre mennek néptáncolni a gyerekek, mindig engem kérnek meg, hogy vigyem el őket. Így csak buszt kell bérelniük, de sofőrt nem; én pedig nagyon nagy örömmel fuvarozom őket, hiszen ilyenkor élőben végig nézhetem, milyen ügyesen néptáncol és énekel a kislányom.

A legutóbbi ilyen utunk egy Budapesttől egy órányira lévő idősek otthonába vezetett, ahol a fiatalok az idősek nagy örömére előadtak egy egészen hosszú bemutatót. Amikor elmentem átvenni a bérelt buszt, szokásosan leellenőriztem, hogy milyen állapotban van a jármű. Nem kell nagy dologra gondolni, csak az olyan dolgokat néztem meg, amikhez nem kell aláfeküdni a busznak, de azért elég fontosak az utazás szempontjából. Az egyik ilyen a gumik állapota. Én nagyon szigorú vagyok ilyen tekintetben, kopott gumiknak nincs helye egy autón vagy buszon. És az évszakokra is figyelek, mindig lecseréltetem a gumikat, ha már melegszik az idő vagy hamarosan beköszönt a tél. Sajnos nem mindenki gondolkodik így, rendszeresen látok embereket nyáron téli gumival közlekedni és fordítva. Ahogy körül jártam a buszt, feltűnt, hogy még mindig téli gumi van rajta, pedig már hónapok óta kellemesen meleg az idő és fagynak nyoma sincs. Ezt szóvá is tettem a kölcsönző munkatársának, aki szabadkozva elnézést kért, hogy még nem volt érkezésük kicserélni rajta a gumikat, de ne aggódjak, bírni fogja téli gumival is, nem lesz semmi baj.

Nem hagytam annyiban a dolgot, hiszen nem csak saját magamért kellett felelnem, hanem egy csapat kisgyerekért is, köztük a kislányomért is. Addig vitatkoztam a kölcsönző munkatársával, amíg egy olyan buszt tudtam bérelni, amin már nyári gumik voltak. Nem örültek neki, hogy itt variálok össze-vissza, de mivel én vagyok a fizető ügyfél, ezért úgy gondolom, jogom van bizonyos színvonalat elvárni a pénzemért cserébe. Szerencsére így meg tudtuk oldani ezt a helyzetet és épségben elfuvaroztam az egész néptánccsoportot a fellépésre. Nem szeretem az ilyen helyzeteket, mert én vagyok annyira naiv, hogy elvárom a cégektől, hogy profin és szakértelemmel csinálják azt, amit csinálnak.